Toen ik – Frank – Stichting Mooyland ging oprichten had ik net het boek Wilding van Isabella Tree gelezen. Later herlas ik het boek nog een keer, toen in de Nederlandse vertaling Verwildering en nu ben ik bezig in het praktische vervolg, The Book of Wilding. Elke keer ben ik tot over mijn oren geïnspireerd door wat Isabella en haar man Charlie voor elkaar hadden gekregen op hun landgoed Knepp Estate.
David Allan heeft het wonderbaarlijke verhaal van de wedergeboorte van het landgoed weten te verfilmen. Ik ben ontzettend benieuwd, maar in Nederland moeten we nog even wachten, want de film draait vooralsnog alleen in het Verenigd-Koninkrijk. De trailer is al wel beschikbaar en die beloofd heel veel goeds. (Zie onderaan dit bericht.)
Op Knepp Estate hebben Isabella en Charlie iets bijzonders gedaan. Hun landgoed heeft een “rewilding” ondergaan. In het Nederlands zou je dat “verwildering” kunnen noemen of “wildernisnatuur”. Dat laatste woord geeft wel een beetje aan waar je aan moet denken: wilde natuur. Of beter gezegd, natuur die door natuurlijke processen wordt gestuurd en dus niet door mensen.
Toen Charles Burrel het familielandgoed erfde was hij er van overtuigd dat hij met behulp van moderne kennis en technieken een winstgevend landbouwbedrijf kon runnen op de dikke vette klei van Sussex. Maar de klei zoog het gigantische landbouwbedrijf letterlijk naar beneden: het was en is simpelweg geen goede basis voor intensieve landbouw. In de 20 jaar dat hij het probeerde schreef het bedrijf maar één keer zwarte cijfers omdat in dat jaar toevallig alles meezat, maar verder was het een hopeloze onderneming. En dus konden ze op een gegeven moment maar één wijze beslissing maken: stoppen.
Toen ze alle trekkers en verwerkingsmachines verkochten stonden ze financieel gezien weer aan de goede kant van de streep, maar het landbouwbedrijf en de droom van Charlie was exit. En wat te doen met al dat land? Knepp Estate beslaat ruim 1.400 hectare, een gigantisch stuk grond. (Ter vergelijk: in Nederland is de gemiddelde boerderij zo’n 60 hectare.) Ze wisten een deel van de grond te verpachten aan een oom, een ander deel besloten ze af te rasteren voor het houden van herten en een groot deel lieten ze noodgedwongen onbeheerd. Waar eerder akkers en weiden lagen nam de natuur het over. Er ontstond een woestenij – buren spraken er schande van – en de akkers raakten langzaamaan overwoekerd.
Maar in die schijnbare chaos, in die woestenij, in die rommel ontstond iets dat niemand had voorzien: een gigantische overvloed aan dieren, planten en natuur. Het land kwam weer tot leven en hoe! Isabella beschrijft hoe zeldzame zomertortels, weerschijnvlinders en zelfs nachtegalen terugkeerden naar het landgoed. Ze kwamen in onvoorstelbare aantallen, en schijnbaar uit het niets. Ze vlogen terug toen het land weer aan de natuur werd overgelaten.
Voor mij is er niets hoopgevender dan dit. Als we de natuur de ruimte geven dan komt het goed.
Knepp Estate is nu één van de grote voorbeelden in de Rewilding beweging. Ook voor Mooyland is Knepp een voorbeeld. Wij willen landbouw- en natuurgrond aankopen. Anders dan Charlie hopen wij ook wat te kunnen boeren, maar voor marginale landbouwgronden en rondom bestaande natuurgebieden is rewilding in onze ogen een fantastische oplossing.
Wild, woest en onvoorstelbaar mooi.
Zodra de film in Nederland beschikbaar komt laat ik dat uiteraard weten. [Toevoeging 1-7-2024: de film zal in Nederland te zien zijn via het Wildlife Film Festival Rotterdam! Dat is een online festival, dus je kunt ‘m gewoon thuis bekijken.] Tot die tijd moeten we het even doen met deze trailer:
Over Wilding
Director: David Allen
Schrijver: Isabella Tree
Acteurs: Matthew Collyers, Isabelle Tree, Rhiannon Neads
Genre: documentaire
Landgoed: Knepp Estate
Review: The Guardian
Release buitenland: vanaf 14 juni in het Verenigd Koninkrijk en Ierland
Release in Nederland: nog niet bekend
Geef een reactie